Сайт создан по благословению Высокопреосвященнейшего Пантелеимона,
митрополита Ярославского и Ростовского
 

Преподобный Авраамий Ростовский

преподобный Авраамий Ростовский11 ноября (29 октября)
Преставление преп. Авраамия, архимандрита Ростовского (1073-1077)

Основатель древнейшего монастыря Северо-Восточной Руси − Авраамиевского Богоявленского, расположенного на восточной окраине Ростова. С 1991 г. св. мощи преп. Авраамия покоятся в Спасо-Яковлевском монастыре.

Тропарь, глас 1-й

Просветився Божественною благодатию, / неверныя люди наставил еси к свету Богоразумия: / и по смерти сияя светлостию жития твоего, / источаеши исцеления притекающим с верою к тебе, / Авраамие отче наш, // Христа Бога моли даровати нам велию милость.


Кондак, глас 2

Иго Христово прием, Авраамие, / и Того крест на рамо взем, / последовал еси Ему, / насажден быв в дому Господни / и процвел еси, яко финикс и яко кедр, иже в Ливане, / умножил еси чада твоя, муж желаний духовных / от возлюбленнаго же апостола Иоанна Богослова благодать восприим, / жезлом сокрушил еси идола и рассыпал еси его, яко прах, / и чудотворец убо велий явился еси, преподобне. // Тем же Христа Бога моли непрестанно о всех нас.


Молитва
О преподобие отче наш Авраамие! Не забуди нас, но поминай всегда во святых твоих благоприятных молитвах к Богу. Помяни стадо твое, еже сам и пасл еси, и не забуди посещати чада твоя, и моли за ны, отче священный, яко имея дерзновение ко Господу: не мним бо тя мертва суща, аще и преставился еси от нас, пастырю наш добрый! Се мощи твоя святыя пред очима нашима: святая же твоя душа с Ангельскими Безплотных лики у Престола Всех Царя пред стоящий достойно веселится. Испроси убо нам время на покаяние, еже невозбранно прейти от земли на Небо, и вечнныя муки избавитися, и Небеснаго Царствия наследниками быти со всеми праведными, от века благоугодившими Господу нашему Иисусу Христу. Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение со Отцем и Святым Духом, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

Величание

Ублажаем Тя, / преподобне отче наш Авраамие, / и чтим святую память твою, / наставниче монахов // и собеседниче Ангелов.

Акафист преподобному отцу нашему Авраамию архимандриту, Ростовскому чудотворцу

Кондак 1.

Возбранный воеводо духовных воинов, ратующих под знаменем креста Христова на невидимыя сопостаты, преподобне отче Авраамие, похвальная восписуем ти мы чада твои: Ты же яко имеяй дерзновение к непобедимому Царю сил Христу Богу нашему, пособствуй нам избавитися от наветов видимых и невидимых враг, да зовем ти:

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.


Икос 1.

Ангела образом, земнаго естеством суща, яви тя граду Ростову Царь ангелов, провидев бо иногда скорое твое от идолослужения к Нему обращение, непостижимым образом призва тя из тмы в чудный свой свет. Нас же, величающих неисповедимую благость Его, научи вопити тебе таковая:

Радуйся, от утробы матери Богом Отцем избранный. Радуйся, последи благоволением Бога Сына от нечестия ко благочестию с юности призванный.

Радуйся, пламенную любовь ко Христу во всем животе своем явивый. Радуйся, ангельское житие до конца возлюбивый.

Радуйся, языческаго нечестия ревностный изобличителю. Радуйся, христианския веры добрый учителю.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.


Кондак 2.

Видяше родители твои тебе, преподобне, на долзе времени в лютом разслаблении суща, недоумевахуся: обаче прелестию многобожия зело ослеплени бывше, не возжелаша обратитися к единому истинному Богу, подающему всем страждущим скорое исцеление, и вкупе с тобою воспевати: Аллилуиа.


Икос 2.

Разум недоразумеваемый о несозданном Божестве уразумел еси, преподобне, от благочестивых Новаграда Пскова жителей, подругов отца твоего, и слышав от оных о таинствах христианския веры, положил еси во уме обратитися ко Господу и последовати Его учению. Темже мы, чудящеся скорому твоему на лучшая преложению, дерзаем восхвалити тя таковыми гласы:

Радуйся, земле благая, приявшая семя небеснаго учения. Радуйся, свыше удостоивыйся Божественнаго просвещения.

Радуйся, ниво, произрастившая клас живыя веры. Радуйся, сосуде, исполненный благодати обильно.

Радуйся, крине, возникший посреде терния. Радуйся, звездо, возсиявшая во тме языческаго нечестия.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.


Кондак 3.

Сила Вышняго внезапу найде на тя, преподобне, и во мгновение ока стягну разслабленный состав тела твоего. Ты же востав от одра твоего, яко николиже болевый, в радости неизглаголанней, благодаря безмезднаго врача своего, Егоже прежде не ведел еси, Иисус Христа, и возопил еси Ему: Аллилуиа.

Икос 3.

Имея помышление в сердце своем, еже служити Христу, даровавшему ти исцеление, отай изшел еси из дому родителей своих, и пришед в пределы Великаго Новаграда, прилепился еси к жителям тоя страны, и с ними в простоте сердца Христа Господа прославлял еси. Темже вси видевше благое твое изволение, ублажаху тя сицевыми гласы:

Радуйся, дом и родителей своих Господа ради оставивый. Радуйся, в неведомую ти страну взыскание спасения путь свой направивый.

Радуйся, богатство земное ни во что же вменивый. Радуйся, нищету паче богатства возлюбивый.

Радуйся, образе жизни духовныя. Радуйся, свет, возсиявый из тмы греховныя.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.


Кондак 4.

Буря недоумения смущает тя, преподобне, како бы получити знамение Христианския веры; еще бо не крещен был еси. Бог же всякия утехи тайным промыслом приведе тя во обитель иночествующих, яже есть на Валааме, да ту отродишися водою и Духом, и в чистоте сердца посреде лика иночествующих воспевавши ему: Аллилуиа.


Икос 4.

Слыша игумен Феогност и братия его о пришествии твоем во обитель их, преблаженне, призваша тя пред себя, и видевше тя мужа благоприятна и смысленна, прияша с радостию, и крестивше во имя Отца и Сына и Святаго Духа, и причтоша к лику своему. Мы же промыслу Божию, на тебе явленному удивляющеся, восхваляем тя сице:

Радуйся, святым крещением во обители иночествующих просвещенный. Радуйся, во святом крещении дарами Святаго Духа исполненный.

Радуйся, по крещении образ иноческий на ся приемый. Радуйся, иго благое по Евангелию на рамо свое вземый.

Радуйся, яко усердно последовал еси стопам Христовым. Радуйся, яко на все подвиги иноческия явился еси готовым.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.


Кондак 5.

Боготечная звезда явился еси отче Авраамие, от Валаама возникшая, и в пределех града Ростова возсиявшая. Ты бо не терпя славы и похвалы человеческия, умыслил еси сокрытися в неведомыя страны, и пришед в Чудский конец, вселился еси при езере Неро в пусте месте близ бездушнаго идола Белеса, и в тишине душевней воспевал еси Богу: Аллилуиа.


Икос 5.

Видевше Богоразумнии и Богобоязненнии людие, елицы в то время во граде Ростове беша, уединенное и благочестивое твое житие о Бозе, зело любляху тя, и попремногу чествоваху. Темже и от нас приими похвалы сицевыя:

Радуйся, возлюбивый уединенное житие о Бозе в пустыне. Радуйся, подражавый древним пустынножителям во всякой святыне.

Радуйся, на твердем камени веры утвердивый твою ногу. Радуйся, послуживый с пламенным усердием Господеви Богу.

Радуйся, яко в посте и молитвах пребывал еси выну. Радуйся, яко в непрестанном бдении и Богохвалении уподобился еси безплотных чину.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.

Кондак 6.

Проповедует град Ростов великия твоя труды и подвиги, яже ты подъял еси, искореняя в нем языческое нечестие, и в сердцах ожесточенных идолопоклонников, семена христианския веры и благочестия насаждая, едино имея желание, да всех привлечеши ко Христу, и научиши вкупе с тобою воспевати Ему: Аллилуиа.

Икос 6.

Возсия паче солнца благочестивое и богоугодное житие твое, всехвальне отче Авраамие, и якоже звезды небесныя, просветишася добродетели твоя на земли. О них же и мы, благодаряще Христа Бога, давшаго ти таковую благодать свою, восхваляем тя сице:

Радуйся, звездо, во тме греховней заблуждшым светящая. Радуйся, лествице, по степенем добродетелей к небеси возводящая.

Радуйся, ангельское житие всем являяй. Радуйся, страсти греховныя в человецех уставляяй.

Радуйся, образе истиннаго смирения. Радуйся, зерцало совершеннаго самоотвержения.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.

Кондак 7.

Хотя преблагий Христос Бог утешити тя в скорби твоей, юже имел еси по людех в зловерии язычестем погибающих, терпеливе Авраамие, послал на помощь к тебе возлюбленнаго ученика Своего Иоанна Богослова, яко да вооружит тя к низложению злоковарственнаго идола Велеса, да оттоле безпечален пребудеши, и в дерзновении мнозе воспеваеши Ему: Аллилуиа.


Икос 7.

Новаго тя Николая Мирликийскаго вемы, богоносе отче Авраамие, якоже бо той ревностию Божественною распалаем, разсыпа до основания Артемидину кумирницу, яже в велицей чести бяше у Едесских идолослужителей. Сице и ты бездушнаго идола Белеса, от древних ростовцев чествованнаго, сокрушил еси. Сего ради по достоянию приими от нас похвалы сия:

Радуйся, сподобивыйся быти собеседник святому Богослову. Радуйся, приемый от него с жезлом благодать и силу Христову.

Радуйся, яко сим жезлом сокрушил еси идола Белеса. Радуйся, яко вельми посрамил еси жившаго в том вселукаваго беса.

Радуйся, яко на том месте воздвигнул еси храм Господеви Богу и обитель прекрасну. Радуйся, яко по сем в сладости душевней воспел еси вкупе с верующими песнь Богослову.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.

Кондак 8.

Странное чудо видевше благовернии князие, пришедший по обычаю прияти от тебе благословение, не бывшу ти в храмине твоей, дым изшед из умывальницы твоея, черн и смраден зело, ужасошася. Ты же прозрев злоковарнаго узника освобождение, и вскоре пришед, поучил еси князей опасно блюсти себе от козней вражиих, и вкупе с ними возопил еси Богу: Аллилуиа.

Икос 8.

Весь, вся, всем был еси воистинну, достохвальне отче Авраамие, и ко всем равно горел еси нелицемерною любовию. А якоже в животе твоем, тако и ныне с верою к тебе прибегающих, защищавши и сохранявши от всякаго зла. Убо достойне приемлеши от всех похвалы сицевыя:

Радуйся, служителю Божий, о грешных умоляяй. Радуйся, наставниче, верных к небеси направляли.

Радуйся, бедствующих многомощный хранителю. Радуйся, оскорбляемых теплый покровителю.

Радуйся, посетителю скорый в немощех лежащих. Радуйся, утешителю благий в бедах слезящих.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.


Кондак 9.

Всякое естество ангельское удивися великому твоему смирению и незлобию, достоблаженне Авраамие, егда ты, по навету всезлобнаго врага, представлен был еси во единей худей власянице к великому князю Владимиру, в позор и посмеяние всем видевшим тя. Ты же нимало небрегл еси о таковом уничижении и поругании, но паче диавола посрамил еси. Чесо ради с великою честию во обитель твою возвратился еси, нося мир и благословение чадом твоим, и в восхищении духа посреде их принесл еси песнь Богу: Аллилуиа.

Икос 9.

Витийствующий язык не может достойно восхвалити тя, всякую славу превосходяй, преславне отче Авраамие; многая бо и преславная в животе твоем соделал еси: ныне же во свете живый неприступнем, таяжде или еще вящшая силою Божиею содеваеши чудеса. Темже и мы любовию к тебе подвизаеми, дерзаем восхвалити тя сице:

Радуйся, возшедый в горний град Вседержителя. Радуйся, вознесыйся в прекрасный рай Вышняго Насадителя.

Радуйся, яко святая твоя душа ныне в пресветлом Сионе вселяется. Радуйся, яко и тело твое нетлением во обители твоей прославляется.

Радуйся, теплый наш предстателю ко Христу Богу. Радуйся, низпосылаяй нам дольним от Него благодать премногу.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.

Кондак 10.

Спасти хотя душу Гермогена некоего, по действу диаволю в сомнение во святости жития твоего впадшаго, досточудне Авраамие, вмале на неколико дней наказал еси его, но паки за молитвы святых отец обители твоея помиловал еси. Он же познав свое согрешение, прослави тебе, незлобиваго благодетеля, и Богу тобою чудодействующему возопи: Аллилуиа.


Икос 10.

Стена граду Ростову ты еси, чудотворче святый, и всем восхваляющим достоблаженное житие твое надежда несомненная. Темже и нас, добродетельми убогих, от недугов и нужд различных свобождаяй, вопиющих к тебе таковая:

Радуйся, стено нерушимая остеняемаго тобою нашего града. Радуйся, забрало собраннаго тобою духовных овец стада.

Радуйся, во правоверии стоящих незыблемое утверждение. Радуйся, во благочестии ходящих крепкое ограждение.

Радуйся, поборниче крепкий ведущим брань с духами злобы поднебесных. Радуйся, вождю премудрый шествующим к небеси прискорбный и тесный путь.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.

Кондак 11.

Пение всякое не довлеет к похвале твоей, прехвальне отче Авраамие, кто бо от человек возможет по достоянию прославити жестокое житие твое; кто возвеличит многотрудныя твоя подвиги; за ня же сподобился еси со всеми праведными духи, богоугодно в телесех своих подвизавшимися, на небесех жити и воспевати Христу Богу: Аллилуиа.

Икос 11.

Светозарное светило, не точию град Ростов озаряющее, но и вся грады и веси страны православнаго Российскаго царства просвещающее зрим Тя светоявленне отче Авраамие, с невещественными бо ангельскими светы предстоя Троичному несозданному свету, и от Него же Божественными лучами осияваем, облиставаеши верных, вопиющих ти сице:

Радуйся, светильниче, добродетельми светящий. Радуйся, молитвами твоими нас ограждающий.

Радуйся, свете плавающих в житейстем мори освещаяй. Радуйся, светением твоим безбедно преплывати от мира к небеси направляяй.

Радуйся, святынею твоею град наш прославляяй. Радуйся, чудесы твоими вся концы земли озаряяй.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.

Кондак 12.

Благодать данную ти от Бога сведуще, прославляем прославльшаго и возвеличившаго тя Господа, и на твое мощное к Нему предстательство надеющеся, умильно взываем к тебе, чудотворче святый: моли неисповедимую благость Его, яко да избавит нас недостойных рабов Своих от искушений и насилий вражиих, и всякаго греха, да прелести его избавлшеся, чистым сердцем и нескверными устами воспеваем Ему: Аллилуиа.

Икос 12.

Поюще твое честное преставление, чтим радостно по долгу память твою, и к твоему цельбоносному гробу припадающе, изливаем сердца наши во благодарениих пред тобою, яко и по преставлении твоем нас не оставляеши, но милостию своею выну призираеши, посещавши и заступавши, обаче и устнами дерзаем восхвалити тя сице:

Радуйся, прерадостно от обители твоея преселивыйся на гору небесную. Радуйся, совокупивыйся тамо лику избранных Божиих.

Радуйся, яко в сонме их предстоиши дивному во святых Господу. Радуйся, яко лицем к лицу зриши неизреченную славу Его.

Радуйся, яко тело твое святое нетленное оставил еси на земли. Радуйся, яко тем возвеличил еси обитель твою и град Ростов.

Радуйся, преподобне отче Авраамие, Ростовский чудотворче.

Кондак 13.

О преподобне и преблаженне отче наш Авраамие, светильниче града Ростова! Нынешнее наше приими приношение и пролей теплую молитву ко Господу, яко да сохранит достояние Свое православную Русскую землю, да избавит от врагов видимых и невидимых, от нашествия иноплеменных, от недуга и глада, от всякия скорби и смертоносныя язвы, и будущия нас свободит муки, вопиющих к нему: Аллилуиа.

Сей кондак глаголи трижды. Таже икос 1-й, Ангела образом: и кондак 1-й, Возбранный воеводо.